Tilfældigheder

Hej verden.

Jeg føler for at skrive et dybt og filosofisk indlæg, så her kommer det (måske):

dsc_0527.jpg

Engang troede jeg på, at der altid var en grund til at ting skete, og at der altid var noget brugbart, som man kunne lære af den situation man var i. At der var en grund til, at man kom ud for forskellige nederlag, og at der var en grund til det, når noget gik godt. Jeg troede på, at der var en mening med de ting, der skete, og at det måtte betyde noget, hvis der skete et eller andet.

Men så blev jeg ældre og Pelle (vores gamle hund) døde, og uanset hvor meget jeg tænkte over det, kunne jeg ikke se en mening  med det. Det eneste jeg nåede frem til var, at det var det bedste for den, da den var syg, men jeg lærte ingenting af det, udover at livet er uretfærdigt.

I dag er det præcis et år siden, at den blev aflivet, og jeg kan stadig ikke se nogen mening med det.
Når alt kommer til alt, er der jo ikke en mening med noget som helst. Jo, hvis vi aktivt vælger at tro på, at der er en mening, så er der måske en mening, men det har stadig kun den mening, som vi selv tillægger det.

I stedet er jeg begyndt at tro på tilfældigheder.

Det hele er så tilfældigt. Universet opstod ved et tilfælde, og det samme gjorde jorden og al dens liv. Der var ingen mening med det (ja, jeg er ateist og nihilist, hvis nogen skulle være i tvivl). Det er et tilfælde, at vi allesammen eksisterer, og det er (mere eller mindre) tilfældigt hvor længe vi hver især kommer til at eksistere. Det er et tilfælde, at jeg eksisterer. Hvis min mor ikke havde taget sig sammen til at banke på min fars dør for 25 år siden for at invitere ham i biografen og bede om et glas vand, så havde jeg med (meget) stor sandsynlighed ikke eksisteret. (Tak til min mor for det).

dsc_0545.jpg

Mit liv er blevet som det er (primært) på grund af tilfældigheder. Ja, der har også være nogle aktive valg/fravalg involveret, men når alt kommer til alt, har jeg ingen indflydelse haft på de fleste ting. Og jeg tror på, at det er alle de små ting i livet, som vi ellers har en tendens til at overse, der med tiden gør os til dem, vi er.

Der er fx masser af de mennesker, der er kommet til at betyde meget for mig, som jeg har mødt ved et tilfælde. Nogen gange har det været så tilfældigt, at jeg næsten ikke kan holde ud at tænke på det, da der egentlig var større sandsynlighed for, at jeg aldrig ville have mødt dem. For eksempel var det meget tilfældigt at jeg mødte Iris (og andre fra HF/en masse mennesker generelt). Hvis jeg havde taget nogle andre fag på mit første HF år, så var der mange folk, jeg nok bare ville have gået forbi på gangene på skolen uden nogensinde at kende. Og på den anden side, er der nogle, jeg ikke er kommet til at kende, fordi jeg tilfældigvis tog nogle andre valg.

DSC_0985

Jeg tror ikke på skæbnen. Jeg tror ikke på, at nogen har forudbestemt hvad der skal ske og ikke skal ske i mit liv eller for verden generelt. Til gengæld tror jeg på tilfældigheder og held. Og jeg tror på, at vi selv er med til at bestemme, hvordan vores virkelighed ser ud. Måske ikke på alle punkter, men på mange. Vi kan i hvert fald selv vælge, hvilken tilgang vi ønsker at have til forskellige ting, også selvom vi sjældent kan styre, hvad der sker. Og nogle gange er det en fordel ikke at have kontrol over noget, for når alt kommer til alt er det oftest de uforudsete ting, der er de bedste (og til tider de værste).

Jeg tror på, at ting og hændelser har den mening, vi tillægger dem. Jeg tror på, at vi selv er ansvarlige for at give vores liv mening og at finde ud af, hvad (og hvem) der gør os glade. For i sidste ende kan andre mennesker ikke gøre os glade, hvis vi ikke selv tager et ansvar.

img_20160731_180508.jpg

Mit liv er tilfældigt, og jeg tror kun, at det er en god ting.

blogger-image-973898689

wpid-wp-1439044322354.jpeg

(Pelle)

Nej, der er ikke en mening med alle de forfærdelige ting, der sker. Nogen gange må vi sige farvel til noget/nogen, som vi virkeligt ikke har lyst til at sige farvel til. Og selvom det virker forkert, går livet videre. Solen bliver ved med at skinne (eller det bliver ved med at regne) og radioen bliver ved med at spille de samme sange. Og selvom det hele virker meningsløst og uretfærdigt, så finder du med tiden ud af, at fremtiden indeholder nye og gode ting. Det kan aldrig erstatte det, du har mistet, og det skal det heller ikke. Men med tiden bliver du glad igen, og måske får du en ny hund, der kan minde dig om, at livet fortsætter, selv når et hundeliv er afsluttet.

wpid-wp-1439390637893.jpeg

wpid-wp-1439390707563.jpeg

🙂

Dette indlæg endte med at blive mere dybt og tragisk end jeg havde planlagt, men jeg havde et behov for at få det ud.

Hyg jer.

/A

2 tanker om “Tilfældigheder

 1. Jeg kan godt lide indlægget 🙂

  Jeg tror ikke på tilfælde, jeg er nok mere som du var før, hvor jeg tror der er en mening med ting. Jeg tror at det at opleve døden af en elskede (som min elskede kat Minni som blev aflivet på grund af en svulst i halsen) at jeg nu har lært at sætte pris på livet, at håndtere døden (hvis ikke bare lidt) og at når nogle døre lukker åbnes der andre døre 🙂 som du også kommer ind på med Pelle og Junior.
  Jeg tror på at mit venskab med dig kom på det rigtige tidspunkt i mit liv, da jeg inde for ikke lang tid efter oplevede den ubehagelige situation kaldet “angst” som jeg før havde været igennem, men aldrig var kommet til roden af mit problem. Og takketværet mit venskab til dig har jeg haft en ved min side som forstod noget af det jeg gik igennem som har hjulpet (hjælper) på det hele 🙂
  Jeg tror på at det at jeg mødte en barndomsven som så mig som en frisk og glad person da jeg var barn, var med til at motivere migselv til at få det bedste liv jeg kan, så jeg endda kan møde folk fra min fortid med et smil på mine læber og et lys i mine øjne 😀

  Men som du også siger tingene har måske kun den mening vi ligger i den, som min søsters evige “tegn” når det kommer til at finde en partner. Jeg tror generelt på at ting kommer når du har brug for dem, på både godt og ondt 🙂

  p.s. Det blev en dyb besked til et dybt emne XD så typisk os

  1. Tak for din kommentar, det er nogle gode og dybe overvejelser du har gjort dig (som altid) 😉
   Jeg kan også godt lide tanken om, at forskellige ting sker af en grund, men jeg tror bare ikke på det. Til gengæld tror jeg, at vi mennesker har et behov for at se en mening med tingene (derfor er mange religiøse), da vi ikke kan lide at tænke på, hvor tilfældigt det hele egentlig er 🙂
   Jeg tror dog kun det er en god ting at forsøge at finde en mening med noget der er sket, at længe man husker på, at det er én selv der har den primære magt over ens liv og at der ikke er meget højere magere involveret (efter min opfattelse) x)
   Men tak, jeg føler også at vi blev venner på et tidspunkt hvor jeg havde brug for det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.