Meningen med livet m.m

Hej verden.

Dette indlæg bliver meget tilfældigt, da jeg har flere ting jeg føler for at få ud, men forhåbentlig ender det godt.

 

I søndags sad jeg i toget og filosoferede over de forskellige former for træthed/udmattelse. Jeg er nået frem til, at der findes fire forskellige former, opdelt i to hovedkategorier; fysisk udmattelse og psykisk udmattelse. (Ja, jeg har stadig lidt for meget fritid).

Fysisk udmattelse/træthed:

  1. Negativ udmattelse, der opstår fordi man har presset sin krop til at præstere meget mere, end man er vant til. Dette resulterer i fysisk smerte. Hvis udmattelsen er forårsaget af, at nogen har presset en til at være meget fysisk aktiv (fx idrætslærere, der elsker at få eleverne til at lide for selv at kunne fremstå som autoriteter med magt), så vil udmattelsen føles endnu mere negativ. Generelt vil jeg mene, at den negative fysiske udmattelse opstår, når man er blevet presset meget mere end optimalt (hvis man fx tager ud for at løbe 10 kilometer uden nogensinde at have løbet før eller at være i form).
  2. Positiv udmattelse, der opstår, når man har præsteret noget fysisk, som var udmattende, men på en god måde, da man ikke gjorde mere, end man var i stand til. Det kræver stadig restitution, men i mindre grad, i det at man ikke har nedbrudt sin krop på en negativ måde. Et eksempel er, når jeg går fra sommerhuset til Fjellerup og tilbage igen via stranden. Jeg er træt, når turen er slut, men jeg kommer mig relativt hurtigt igen, da det ikke er en voldsomt hård tur.

Psykisk udmattelse/træthed:

3. Negativ udmattelse, der er opstået på baggrund af en for stor mængde af (hovedsageligt) negative/på anden måde overvældende stimuli. Alle mennesker har hver deres grænse for, hvor mange belastninger de kan håndtere i deres liv på et givent tidspunkt. Dette afhænger af mange faktorer, fx om der i den seneste periode er sket noget, der har været med til at øge ens generelle stressniveau. Hvis der er det, skal der som regel en mindre mængde stimuli til, før man føler sig overstimuleret på en dårlig måde. Dette leder så til en negativ psykisk udmattelse, og hvis det fortsætter sådan i længere tid, ender det oftest meget dårligt og fører til mere stress og diverse konsekvenser heraf.

4. Positiv udmattelse, der er opstået på baggrund af mange indtryk, som man har fået indenfor en kortere periode. Mængden af de indtryk, som man kan bearbejde uden at opnå psykisk udmattelse er individuel, da det afhænger af, hvad ens optimale stimulationsniveau (OSN) er. Desuden spiller andre faktorer, som fx ens generelle sindstilstand, situation og stressniveau, også ind for, hvornår man vil opleve, at man føler sig udmattet.
Et eksempel på den gode psykiske udmattelse var den dag, hvor jeg blev student og jeg fik mere opmærksomhed end jeg har fået i hele mit liv til sammen (sådan føltes det i hvert fald). Det var nok den mest positive dag nogensinde på mange måder, og da dagen var slut og jeg var alene igen, brugte min hjerne stort set hele natten på at bearbejde alt det, der var sket, fordi jeg hele dagen var blevet bombarderet med nye indtryk. Desuden havde jeg det virkelig godt med mig selv den dag og følte, at jeg var nået dertil, hvor alt til sidst endte godt.
Konsekvensen af den positive psykiske udmattelse kan være, at man ender med at opleve en gennemgribende tomhedsfølelse, når alle indtrykkene er aftaget og man igen har tid til at mærke sig selv. Dette forsvinder dog (som regel) igen, når man har fået slappet lidt af.

img_20160813_111859.jpg

Så hvor vil jeg hen med alt dette?

Der er forskellige former for træthed, men selvom ordet “træt” i sig selv er meget negativt ladet, så er det langt fra altid en dårlig ting at være træt. For hvis man aldrig når til et punkt, hvor man er træt, så ved man jo heller ikke hvad ens optimale stimulationsniveau er, hverken på det fysiske eller psykiske plan.

Det farlige er, hvis man ikke lytter til sin krop, når den signalerer, at den er udmattet. For hvis man ikke giver sig selv hvile, så er det dømt til at gå galt på et tidspunkt.

dsc_0677.jpg

Jeg tror på, at man er nødt til at finde ud af, hvad der dræner en for energi, og hvad der giver en energi (hovedsageligt på den lange bane). Fx giver det mig energi at få motion, at spise groft brød, at læse gode bøger, at terrorisere omgivelserne med at spille guitar/ukulele, at male og at se andre folk være glade.

dsc_0260.jpg

Men mest af alt giver det mig energi at bruge tid sammen med de rigtige mennesker. Dem, der ikke dræner mig for energi. Dem, jeg kan slappe så meget af med, at jeg nogen gange er ved at falde i søvn (hvilket er positivt, da det beviser, at jeg i hvert fald ikke føler mig stresset). Mennesker, som jeg kan have dybe samtaler om livet, religion og politik med, men som jeg også kan være sammen med, uden at føle, at vi konstant skal sige en masse. Mennesker, der ikke får mig til at føle mig udmattet på en negativ måde.

Jeg tror, at det er vigtigt at prioritere sin tid rigtigt, og bruge den sammen med de rigtige mennesker (og nogle gange bruge tiden med sig selv, da det også er nødvendigt). “Happiness is only real when shared”, lyder et af de smarte citater, og efter længere tids overvejelse er jeg nået frem til, at jeg er enig. For idet at man deler sin egen glæde med andre, så bliver de også glade (forhåbentlig), og det at kunne være glad på andres vegne er vel det, som det hele virkeligt handler om. Selv at føle sig glad og lettet, fordi det går godt for nogen, man holder af, som om, at det var én selv.

Her på det seneste har jeg diskuteret meningen med livet med flere af mine yndlingsmennesker. De har sagt ting som “at være et godt menneske” og “at have det godt”. Jeg tror, at meningen med det hele er at bruge sin tid på det, der gør en glad og ikke at stoppe sig selv i at gøre ting, der potentielt kunne føre til noget godt.

(Den overordnede mening med livet vil jeg dog stadig mene er hundehvalpe).

image-0-02-01-c6ba0d9b9b06720c7679aec84a9a311ba89a6082b2e39e0ccc09b8fcd8c0cc2b-v.jpg

Så ja, det jeg forsøger at sige er, at man skal gøre det, der er godt for en, og at man ikke skal spilde sin tid på folk, der suger energien ud af en (eller man skal for så vidt muligt forsøge at undgå at bruge for meget tid sammen med de folk). For tiden kan hurtigt gå til spilde, hvis vi ikke bruger den fornuftigt.

Dette blev meget forvirrende og måske lidt for dybt, men jeg håber, at I kunne håndtere det.

Hyg jer.

/A

 

 

5 tanker om “Meningen med livet m.m

  1. Inden for satanisme (Anton Szandor LaVey) snakker man om “Psykiske vampyrer” som er mennesker som dræner os. Og at man ikke skal bruge tid på dem XD, jeg kom lige til at tænke på det på grund af din “og at man ikke skal spilde sin tid på folk, der suger energien ud af en”.

    Jeg er enig en af meningerne ved livet er at leve på den måde der gør dig gladest 🙂 og med de folk man holder af.

      1. Ja, satan delen var mere en provokation imod kirken. Satanisme (den form jeg var indefor) kan også kaldes “humanisme”, hvis Gud er det perfekte, så må satan være det uperfekte, og vi som mennesker er ikke perfekte 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.