Livets små glæder

Der er ny forskning, der viser, at vi bliver gladere af at tage på små eventyr i hverdagen (her burde jeg indsætte en kilde, men da jeg holder ferie nægter jeg at gøre det, og desuden er dette ikke en videnskabelig artikel (hvilket der nok ikke hersker den store tvivl om, hvis man er fast læser af min blog)). Det kan fx være noget så simpelt som at gå en anden rute, end man plejer, så man oplever noget, som man ikke har oplevet 1000 gange før og kommer fri fra hverdagens rutiner og restriktioner.
Det er et godt eksempel på, at det er de simple ting, der kan gøre os glade. Og at glæde ikke nødvendigvis er svær at opnå. Du behøver ikke at bruge hele din opsparing på at rejse til Asien for at finde dig selv og glæden – du kan i stedet gå en anden vej, når du skal hjem fra arbejde en onsdag eftermiddag, eller du kan cykle en tur bare fordi, at du har lyst til at gøre det.

DSC_0408

Det er som om, at vi har en tendens til at glemme at lytte efter, hvad vi egentlig har lyst til, i takt med at vi bliver voksne. Vi tror, at det er vigtigere at gøre det fornuftige og det, der kan give os succes på den ene eller anden måde, i stedet for at give os selv tid til at tage på eventyr og have det sjovt bare fordi, at vi kan. Vi tror, at det handler om at gøre alt så hurtigt som muligt, når det i virkeligheden handler om slet ikke at tænke over tiden. Tiden er alligevel en illusion, så hvorfor give den så meget magt?

DSC_0419

Tilbage til det, jeg forsøger at nå frem til: Det er ofte de simple ting, der gør os glade. Det er en af de ting, som jeg har lært i løbet af min meget lange ferie. Først var jeg sikker på, at jeg var nødt til at gøre noget helt vildt, fx at tage til Finland (det lyder muligvis ikke helt vildt) for at få noget ud af min ferie. Men så var jeg på en cykeltur med min mor i sidste uge i området omkring sommerhuset. Og imens jeg cyklede rundt lidt udenfor Nørager på en smal landevej, jeg ikke vidste eksisterede, med 1 kg hakket oksekød, frosne kyllingelår, et salathoved og insektgift i min taske, indså jeg, at det ikke behøver at være kompliceret for at være godt.
Det føltes som om, at vi havde al tid i verden, og vi havde ikke planlagt ret meget på forhånd (udover at vi skulle købe en form for kød og noget mælk). Vi cyklede en omvej for at komme til Nørager købmand, og på vejen besluttede vi at køre ind og gå en tur ved et stort fredet naturområde, vi mange gange havde kørt forbi i bil, men aldrig havde set. Derefter købte vi ind, og efter det begav vi os ud for at finde en keramik forretning, som vi længe havde villet besøge. Det var så langt ude på landet, som man kan komme, og den landlige idyl var ikke til at tage fejl af. Vi købte keramik og snakkede med keramikerens meget kraftigt byggede kat (den var enorm). Så cyklede vi hjemad, og var ikke helt sikre på, hvor vi skulle hen. Vi prøvede os frem, og kom ned ad en smal markvej, hvor vi mødte nogle ældre mennesker der sagde “Goddaw”, hvilket var interessant, da den slags normalt aldrig sker. Der er noget skide fedt over folk der har en kraftig dialekt.
Nåh, men vi endte med at finde hjem igen, og alt var godt. Da vi kom hjem spiste vi hjemmelavet jordbærkage og læste, og det var en utroligt simpel dag. Og jeg tror, at det er derfor, at den var så god. Der skete ikke en milliard ting på én gang, og vi skulle ikke skynde os. Det var ligesom at tage på et eventyr, og det er altså noget andet at cykle frem for at køre i bil. Når jeg cykler, får jeg en følelse af frihed, for der er noget specielt over at kunne transportere sig selv forskellige steder hen uden at være afhængig af noget eller nogen.

DSC_0441

Min pointe med alt dette er, at det, der udefra kan opfattes som en lille og ubetydelig oplevelse, kan være det, der gør dig gladest. Og at det på alle måder er muligt at opleve noget nyt, selvom man holder ferie i et område, man allerede kender, sammen med folk, man allerede kender. Det er længe siden, at jeg sidst har cyklet en tur med min mor, og når vi har cyklet sammen før, har det været for at komme hjem fra arbejde eller generelt at komme fra A til B. Jeg kan ikke huske, at vi nogensinde bare har cyklet en tur for sjov før, udover da jeg lige havde lært at cykle, men det er fandme længe siden, så det tæller ikke.
Jeg tror, at vi alle har brug for at tage på små eventyr i hverdagen. For så ville vi måske se verden fra en anden side og gøre det, vi har lyst til i stedet for at bilde os selv ind, at alt handler om succes, penge, karriere og andre trivielle ting.

DSC_0413 (1)

Jeg er af den overbevisning, at livet er mere simpelt end man skulle tro. Og jeg tror, at de fleste problemer opstår, fordi vi bilder os selv ind, at det hele er meget mere kompliceret, end det egentlig er. Dybest set handler det om at gøre det, der gør en glad, bruge tid med de mennesker, der gør en glad, sige nej til det/dem, der suger energien ud af en uden at give noget godt tilbage og at turde at være ærlig overfor sig selv og andre omkring hvordan man har det. Det handler om at læse gode bøger, drikke store mængder te, gå en spontan tur uden at kende målet. Det handler om at kunne være alene og at kunne være sammen med andre, og at have gode mennesker i sit liv og værdsætte dem, og det handler om hundehvalpe og andre små dyreunger (ja, det er meningen med livet).

 

Hyg jer.

/A

En tanke om “Livets små glæder

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.