At prioritere – om minimalisme og en reol

Hej verden. For en gangs skyld føler jeg mig inspireret til at skrive et ordentligt blogindlæg, så her kommer det (trommehvirvel)

Vi havde gæster i dag (uhh, jeg har været social, sikke en begivenhed), og de var umiddelbart nogle meget hyggelige mennesker (jeg kendte dem ikke i forvejen). De virkede meget minimalistiske og genbrugsorienterede, og lavede mange af deres ting selv osv., hvilket jeg godt kunne lide. (Grunden til, at de var der, var at de skulle købe en reol, som stod i vores sommerhus da vi overtog det, men som vi ikke har brug for eller har lyst til at beholde). Så det var meget positivt, at den kunne få et nyt liv, og at de var meget begejstrede for at overtage den.
Det var alt sammen meget minimalistisk, og det fik mig til at tænke på, om jeg selv gør nok for at leve minimalistisk og i overensstemmelse med mine ideologier (nu bliver det dybt).
Jeg er nået frem til, at jeg selv synes, at det går meget godt. Jeg er ikke en hardcore minimalist, der kun ejer fem ting og en tandbørste og kun går i genbrugsbutikker. Jeg kunne muligvis også smide flere ting ud, end jeg pt gør, og blive bedre til først at anskaffe mig ting, når jeg rent faktisk har brug for dem (mit gulv er pt fyldt op med kasser med fade, skåle, tallerkener, bestik, en (meget kraftfuld) stavblender, og div. andre ting, jeg engang får brug for, når jeg skal flytte hjemmefra). På den anden side kan det være rart at have et “lager” af ting, som jeg ved, at jeg alligevel får brug for på et tidspunkt, da jeg så sparer tid og energi senere (og muligvis også penge). Fx har jeg utroligt mange fiskeolie-kapsler derhjemme (uha, hvor interessant), fordi jeg tager fiskeolie hver dag, og at jeg forventer at blive ved med det (da jeg ikke spiser andet fisk end fiskefrikadeller/fiskefilleter fordi jeg på det punkt er som et kræsent 9-årigt barn). Så på et tidspunkt købte jeg otte glas med fiskeoliekapsler, hvilket virkede voldsomt, men jeg har været glad for det sidenhen, da det har betydet, at jeg har kunnet undgå at skulle tage ud i samfundet for at købe det.
Hvad er din pointe, tænker I så, og det skal jeg sige jer. Min pointe er, at det i nogle tilfælde kan være rart at have mere end man har brug for (i situationen), da man så har noget at bruge af senere. Man kan jo sige, at det også er minimalistisk at spare tid, energi og penge, hvilket man kan gøre ved fx at købe stort ind ad de ting, man alligevel har brug for.
Man kunne også mene, at det ikke er særligt minimalistisk at have flere ting, end man skal bruge på det pågældende tidspunkt, men det afhænger af, hvilket perspektiv man ser det fra. For mig at se, er man ikke mere af en “rigtig” minimalist, bare fordi man udadtil ikke har ret mange ting og er god til at genbruge osv. Jeg tror mere på, at minimalisme er en følelse, og da følelser er utroligt subjektive, så burde man ikke skulle gøre noget bestemt rent adfærdsmæssigt for at gøre sig fortjent til at kalde sig minimalist, da man er minimalist, så snart, at man har en følelse af at være det. Der er mange forskellige tilgange til det, og efter min mening er ingen af dem mere rigtige end andre.

image-90952dba72754847a412909e71064fb966fd225affa26b466bfab581d4284b31-v.jpg

Fx er min ven Iris minimalist (ja, hun har hjernevasket mig til også at gå ind for minimalisme), og hun er utroligt god til at smide ting ud (give dem væk til genbrug), når hun vurderer, at hun ikke længere har brug for dem. Fx rydder hun ofte ud i sine bøger og giver dem, som hun ikke har lyst til at læse igen, væk til andre (hvilket er kommet mig til gode flere gange). Det har jeg også selv gjort med flere bøger, men det har primært været bøger, jeg har hadet inderligt, og som jeg har haft lyst til at smide ud af vinduet (hvilket jeg selvfølgelig ikke kan få mig selv til, det vil jo være spild af papir og materiale). For nogle måneder siden gav jeg omkring 20 bøger til min ven Irene og hendes søskende (det var ikke alle bøgerne, jeg hadede, men jeg havde ikke lyst til at beholde dem, da de ikke var noget for mig). Det gjorde både hende og hendes familie glade, og det gjorde også mig glad, da jeg var kommet af med nogle ting, som jeg ikke skulle bruge længere, og at de havde fået et nyt liv, fordi de kunne bruges af nogle andre.
Det er noget af det, jeg bedst kan lide ved den minimalistiske tankegang – at man sorterer noget fra, enten for at give plads til noget nyt, eller for at give det til nogle andre, der har mere brug for det, end man selv har.

Minimalisme kan dog også være andre ting (efter min mening). Det handler ikke kun om at rydde ud i sine ting; det handler også om, at rydde ud i sit eget hoved og tænke over, hvad man egentlig bruger sin tid på. Jeg tror personligt på, at det er godt at have en minimalistisk tilgang til de fleste ting, da det i længden er alt for overvældende, hvis man har for “meget” af alting. Det kan fx være, at man følger 1200 personer på Twitter, og at det egentlig bare suger energien ud af en, fordi man ikke kan tage stilling til, hvad de allesammen skriver. Så er det en god idé at rydde ud. For selvom det ikke er fysiske ting, så kræver det i en eller anden grad stadig noget af en. Det er bl.a. også derfor, at jeg aktivt har valgt at slette masser af Facebook-venner (jeg har vist 74 nu, engang havde jeg nok 200). Der er ingen grund til, at jeg bruger tid på at læse om alt muligt ligegyldigt, som nogle folk jeg engang kendte lidt går rundt og laver, hvis jeg aldrig har tænkt mig at snakke med dem igen. Ikke, at jeg er ligeglad med hvordan andre har det, men Facebook giver alligevel ikke et godt billede af, hvordan vi egentlig har det, det er alt for overfladisk. Så mit princip er, at jeg er venner med de folk, som jeg har en eller anden form for relation til, og som jeg kan forestille mig at hilse på på gaden og snakke med (selvom jeg også kan finde på at lade som om, at jeg ikke eksisterer, hvis jeg ikke lige kan overskue social interaktion).

Tilbage til det, jeg egentlig forsøger at nå frem til: Man må vælge, hvad man bruger sin energi på, blandt andet hvilke mennesker man bruger sin tid på. I den seneste periode har jeg følt, at jeg har brugt min tid sammen med nogle gode mennesker, hvilket har været utrolig rart. Det har mindet mig om, hvor stor en forskel det gør, om jeg er sammen med folk der giver mig god energi, frem for folk der suger energien ud af mig (hvilket der kan være mange grunde til), og det er også minimalisme, efter min mening; at prioritere det gode og frasortere det andet, da der ikke er plads til alting.

dsc_0485.jpg

Og hvorfor ikke benytte lejligheden til at slutte af med et inspirerende citat, der meget kort og præcist siger det, jeg nu har brugt 1235 ord på at forsøge at nå frem til.

Hyg jer.

/A

 

6 tanker om “At prioritere – om minimalisme og en reol

 1. Jeg føler mig som den stolte Gud som har fået ens tilbeder til at forstå~ XD
  Du har forstået minimalisme bedre end mange minimalister gør 😀 da der stædig er folk som går for ekstremt til, da de ikke kan finde ud af at stoppe op og se hvordan de har det.
  Minimalisme handler om at leve bevist, at man derfor bevist vælger de folk man har lyst til at være sammen med, og de ting man omgiver sig med 🙂

  Jeg ved ikke om jeg har nævnt det før, men du skulle prøve at læse/hører Marie Kondo’s bog The Life changing magic of tiding up. Den er baseret på at man kun om ringere sig med de ting man bliver glad af, og kommer af med det som ikke gør 🙂 Det er den metode som gør det muligt for mig at sige farvel til de ting som ikke længere gør mig glad.

  Her er en opsymering:
  – tag en ting op i din hånd og mærk efter hvad du føler. Hvis du føler dig glad og positiv lad den blive, hvis den for dig til at føle negative følelser, så sig forvel til den og få den ud af dit liv 🙂

  Sådan fungere den. Dog handler det også meget om at samle dine ting sammen efter kategorier som; tøj, sko, smykker, køkkenting, sminke o.s.v.
  Du samler kategorien i en stor bunke, for at se hvor meget du har og derefter tager du en ting af gangen og gør som jeg skrev før 🙂 Det er nemmere end man skulle tro 😉

  Når nok om det. Det var et rigtig godt indlæg. 🙂

  1. Tak for det, jeg sætter pris på anerkendelsen (du er jo minimalist guden) 😀
   Du har snakket med om den bog før, jeg vil overveje at få den læst 🙂 og at gennemgå mine ting efter det princip 🙂

    1. Jeg kan kun koncentrere mig om at høre lydbøger når jeg strikker imens, men det har jeg ikke følt for at gøre siden vi fik Kalle : D (den vil have en fest med at spise garnet)

     1. Kan der være noget om XD. Minder mig om at Tanja plejede at stikke af med mit garn mens jeg brugte det, hvor jeg brugte alt for lang tid på at overtale hende til at komme tilbage med det igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.