Svinekødsdebatten

Hej verden.
Jeg er efterhånden ved at blive sindssyg af at læse artikler og sure kommentarer fra folk der mener, at det er en menneskeret at få svinekød mindst tre gange dagligt. Eller folk som mener, at det er for dårligt, hvis institutioner som børnehaver, skoler osv skal servere andet kød end svin. Folk der mener, det er en katastrofe hvis vi skal ændre det mindste på vores kultur, så muslimerne, og andre der ikke spiser svinekød, kan være med.

Jeg har meget svært ved at acceptere, at det på nogen måde ses som et problem, hvis børn ikke får serveret svinekød dagligt i institutionerne. For det første, fordi mennesket godt kan spise andet end kød, for det andet fordi det ville være godt hvis det stadigt stigende kødforbrug kunne nedsættes en smule, og for det tredje fordi der ikke er nogen logisk grund til, at svinekød skulle være bedre eller mere nødvendigt end fx oksekød, kylling, fisk, grøntsager, rodfrugter, og så videre. Et barn dør ikke af fejlernæring, hvis det ikke får svinekød til middagsmad i hverdagene. Vi lever i et land hvor vi er så priviligerede, at vi har adgang til tusindvis af forskellige fødevarer – hvorfor ikke udnytte det og prøve noget nyt fremfor at sidde i et hjørne og surmule? Hvorfor ikke lære de fremtidige generationer, at der findes meget forskellig mad her i verden, og at det er godt at være åben overfor forandringer?

Hvis det stod til mig, så ville det fungere sådan, at alle institutioner selv fik muligheden for at bestemme, hvad de ville servere. Forhåbentlig ville se fleste så bruge den mulighed til at servere noget, som alle ville kunne spise. Er der børn med gluten allergi, så skal der tages hensyn til dem, ligesom der skal tages hensyn til dem, der er vegetarer eller ikke spiser den ene eller anden form for kød. Så skulle det hele nok gå.

Jeg går ikke ind for at man skal støtte halal slagtet kød, ligesom jeg ikke gør ind for buræg, men jeg synes stadig, at de enkelte institutioner selv skal afgøre, om det er noget de vil servere eller ej. Det burde være unødvendigt at skulle lovgive om det. Verden er desværre ikke ideel, og mange danskere ser svinekødet som et symbol på danskheden og alle de “danske værdier”, som de vil gøre alt for at holde fast i. Problemet med det er, at det er en dybt åndssvag konflikt der skabes, som slet ikke handler om kød men nærmere om alt muligt andet – at “danskerne” forventer at alle der kommer til landet bare retter ind, og synes at alle vores kulturelle normer er fantastiske og universelle. Jeg går ikke ind for, at nogen bare skal “rette ind”, derimod går jeg ind for, at vi alle opfører os som voksne mennesker, og indser at det er rimelig dumt, at skændes pga. et stykke kød/manglen på samme. Man kan heldigvis bruge sin weekend og sine aftener, morgener og eftermiddage på at spise store bøffer og servere dem for børnene, hvis det er det, man vil, så det går vel nok, hvis man lige tager en lille pause til middag.

2 tanker om “Svinekødsdebatten

  1. Jeg kan se hvor du kommer fra, men fra en person som mig selv som generalt foretrækker pølser lavet på svinekød frem for kyllinge pølser, syndes jeg det er træls at man skal tilpasse alle, ved at fjerne svinekødet fra menuen. Bare tænk på de gange vi er i vores kantine, for det meste af tiden ved man ikke hvad det er for noget kød de har puttet i, som ofte ender i en temlig sørgelig oplevelse (for mig). Jeg er enig i at debatten er dum, men som du siger så skal man tage hensyn til vegatar og gluten allergi, så jeg ser ingen grund til hvorfor man ikke også kan gøre det med folk der ikke spiser en bestemt ting som kød. Denne debat minder mig lidt om min diskussion med min søster om man skal gå efter parfume fri ting selvom man ikke har parfume allergi, og min holdning er hvis jeg ikke har det gider jeg ikke at bekymre mig om det med mindre jeg får det, for først der gider jeg gå igennem det problem at finde ting der ikke har det. 🙂 (jeg ved ikke om det her giver mening, jeg føler nemlig ikke for at genlæse det 😉 man er jo ikke doven for ingen ting.)

    1. Det giver mening xD også selvom det ikke helt er det samme x) Men jeg kan se hvad du mener, der er ingen der skal tvinges til at holde sig væk fra noget, hvis de ikke ha nogle problemer med det x) derfor mener jeg også at der skal serveres forskellige slags mad så alle kan være med. Og at man selv må bestemme, om man køber parfume fri produkter eller ej 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.