NEJ, jeg har ikke tænkt mig at blive vegetar for miljøets skyld

Hej verden.
Nu skal det handle om menneskehedens kødforbrug i det senmoderne samfund!! Nok nærmere bestemt mit eget kødforbrug, da jeg helst ikke vil udtale mig på hele verdens vegne.
Grunden til, at jeg er oprevet over dette emne, er at vi i geografi har skullet lave en “kødforbrugsundersøgelse”, hvor vi i en uge skulle forsøge ikke at spise kød. Dette er udelukkende noget min geografilærer har fundet på, og det er der sådan set ikke noget galt i, da vi ikke var tvunget til at deltage i ‘undersøgelsen’. Dog kunne det stærkt fornemmes, at han gerne ville have at vi gik ind i det med entusiasme og begejstring. Desuden benyttede han bevidsthedskontrollerende magtmidler, så det var vel en form for frivillig tvang.

Motivationsfaktoren for at undlade at spise kød i en uge (og evt. længere hvis man føler for det), skulle være, at det er skidt for verden og klimaet, at der bliver spist stadigt mere og mere kød i I-landene. Både fordi det får folk til at blive overvægtige, hvis de ikke får nok grøntsager, og at det er skidt for dyrevelfærdene at dræbe uskyldige dyr der udelukkende lever for at blive spist, samt at det er dårligt for miljøet, fordi det belaster mere at spise kød fremfor grøntsager. Samt alt muligt andet.

Og ja ja. Der er ingen grund til at gå amok og spise 10 kg. kød om dagen/ugen. Men helt ærligt, så kan jeg ikke se problemet i at spise kød. Det er meget muligt at det belaster miljøet, men for helvede, ALT belaster miljøet nu til dags. Det er da en meget fin tanke at være god ved kloden osv., men jeg gider fandme ikke at tænke på klodens fremtidens hver eneste gang jeg spiser pasta med kødsovs!! Der er jo nærmest ikke noget man kan gøre med god samvittighed længere.

Jeg tror ikke på, at det der får verden til at få det bedre, er at alle flipper ud og stopper med at spise kød. For det første, fordi at der skal mange mennesker til, for at kødproduktionen rent faktisk bliver sat ned, og for det andet fordi det man egentlig burde gøre, er at forebygge problemet via politiske tiltag.
Man kunne gøre alt muligt, og det har jeg diverse forslag til:

1) Sætte prisen på økologiske kødprodukter (og andre råvarer) betydeligt ned, så det bliver mere attraktivt for befolkningen at købe og økologi, og derved hjælpe miljøet og sin egen sundhed. Desuden gøre det mere tiltalende for folk at købe kødprodukter der er produceret på en mere bæredygtig måde med hensyntagen til dyrene. Generelt kunne man også sætte prisen på alt kød op, eller tilsvarende sætte prisen på grøntsager ned.

2) Gøre det lovpligtigt for butikkerne at sælge det kød/andre varer, der er ved at overskride sidste salgsdato, til en billigere pris, så det bliver brugt frem for at blive smidt ud. Hvis ingen køber det, kan det doneres til herberg/skraldere (mennesker der graver efter madvarer i skraldespande hos butikkerne). Der er ingen grund til at folk skal være nødt til at ulovligt gå i butikkernes skraldespande midt om natten, for at få fat i mad der ikke fejler det mindste. Det er virkelig dumt at der bliver smidt så meget ud, når der er så mange, der kunne få noget ud af det.

3) Placere kødprodukterne på hylderne så langt oppe, at man ville skulle have en servicemedarbejder til at finde en stige og hjælpe en med at få oksestegen ned, før man kunne købe den. Dette vil især hjælpe på de dovne menneskers kødforbrug, fordi de bare ville droppe projektet. Dog kunne man forestille sig, at det i stedet ville få sukker og kage-forbruget til at stige, og så kan det vel være det samme.

4)  Hvis man mener, at man vil forbedre dyrevelfærdene, kunne man også forbyde produktion/salg af fx buræg, og lave strengere kontroller med svineproducenterne, så man sikrer sig, at de ikke behandler dyrene forfærdeligt.

Der er alt muligt man kan gøre, og man har også diverse muligheder som enkeltperson, hvis man vil nedsætte sit kødforbrug. Man kan lade være med at spise kød, ja, men man kan også bare vælge at tage sig lidt sammen, og indse, at ALT er skadeligt i for store mængder. Ligesom at der ikke sker forfærdelige ting ved at spise kage engang imellem, så sker der heller ikke forfærdelige ting ved at spise kød. Det har mennesket ALTID gjort (så vidt jeg er orienteret), og jeg kan altså ikke se problemet i det. Der er utroligt mange dyr i verden, og der er ikke nogen grund til, at man skal stoppe fødenettet der eksisterer mellem mennesker og dyr.

Vi skal alle dø engang – dyrene skal dø – ja, det er trist, men hvis vi bare tænker os om imens vi lever, så er der ikke nogen grund til at flippe ud over at spise kød. Al respekt til vegetarerne, men jeg har ikke tænkt mig at stoppe med at spise kød.
Der er en tendens i nutidens samfund til, at vi hele tiden skal have et eller andet at gå så åndssvagt meget op i, at vi ender op med at bygge hele vores liv op omkring det. Fx har jeg selv haft det sådan med sukker. Jeg blev pludselig overbevist om, at der skete forfærdelige ting hvis jeg spiste sukker, og har derfor holdt mig fra det i snart et år. Dog har jeg på det sidste besluttet mig for, at jeg ikke gider at være fanatisk længere. Så her i ferien har jeg spist kage. Og ved I hvad? Der er ikke sket noget som helst. Jo, jeg har måske været lidt mere træt end normalt, men ellers er der ikke sket noget. Verden er ikke gået under.

Det jeg gerne vil understrege er, at vi mennesker skal overveje, hvor det er vi skal lægge vores energi for at ændre verden. Er det virkelig ved at være fanatiske omkring vores kost, og udelukke forskellige produkter, som fx kød? (som indeholder masser af vigtige ting mennesket har brug for, som fx jern, magnesium og div. vitaminer). Bliver verden et bedre sted ved at bilde sig selv ind, at man kan ændre på den, ved at stoppe sit kødforbrug og huske at slukke lyset efter sig når man forlader et rum?

Jeg ved ikke hvad meningen med livet er, endnu – men jeg ved, at mennesker i forvejen gør alt muligt helt forkert, og at jorden ender op med højst sandsynligt at eksplodere til sidst pga. vores livsstil. Så kan vi ikke lige så godt få det bedste ud af det, imens vi lever, i stedet for at bekymre os om fremtiden? Vi er så mange mennesker, og verden er i så hastig en udvikling, at jeg personligt ikke tror, at der er nogen vej tilbage. Så hvorfor bilde os selv ind, at vi kan ændre på alt muligt urealistisk, når vi i stedet kan fokusere på de små ting i vores egne liv, som vi rent faktisk KAN ændre på selv?

Det var alt for nu.
Hyg jer.
/A

4 tanker om “NEJ, jeg har ikke tænkt mig at blive vegetar for miljøets skyld

  1. Hvis jeg skulle blive vegetar (igen), så ville det være for klimaets skyld. En af de a l l e r b e d s t e ting, som vi kan gøre for at reducere CO2 udledning er at reducere mængden af kød, som vi spiser. Meget bedre end at flyve mindre.

    Jeg har levet med en vegetar, som var det pga. klimaets skyld. Madlavning uden kød er nemt nok når man vender sig til det, og tit føles det mere varieret end med. Fokus bliver på det som giver smagen og ikke bare på det kød, som er i retten.

    Som vi vist blev enige på Twitter, så det hjælper ikke noget at være fanatisk, fordi det holder aldrig særlig længe – lidt ligesom slankekure – med mindre noget går helt galt og det bliver det eneste man går op i også er det ikke helt sundt.

    Det er ikke godt at leve med kronisk dårlig samvittighed, så vi må stå ved vores valg. Men jeg ville gerne spise mindre kød pga klimaet ikke fordi dyr er søde (og det er de). Så måske skulle jeg blive vegetar igen. Fordi jeg er jo bekymret over klimaforandringerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.