Ægsistentielt dilemma

Hej verden. Jeg håber den vittige overskrift tiltrækker læsere (sidder pt og griner højlydt over hvor sjov jeg selv mener, at jeg er).

I forbindelse med mit seneste indlæg omhandlende miljøet og verdens høje kødforbrug, hvor der faktisk var en utroligt stor respons ift. hvad der normalt er på mine blogindlæg, kom der nogle interessante synspunkter frem, som fik mig til at tænke lidt ekstra.

Jeg skrev indlægget kl. 23 søndag aften imens jeg var en smule hidsig og skulle have noget vrede ud, og jeg havde ikke helt regnet med, at andre personer end min mor/farmor ville læse det.
Men efter at have delt mit indlæg på Twitter blev det læst af folk, og det førte til en interessant samtale/en form for debat med Karen Melchior (og andre folk på Twitter), som herefter skrev et indlæg på sin egen hjemmeside om emnet. http://www.karenmelchior.eu/nej-til-fanatisme-men-ja-til-vegetar-klimaets-skyld/

Det fik mig til at genoverveje, om jeg egentlig er helt sikker på, at jeg kan stå ved min holdning.

Jeg har længe haft denne her “jeg gider ikke at spekulere på miljøet og klodens fremtid, fordi det alligevel er håbløst og vi alle skal dø en dag, så fuck det hele”-holdning. Til en grad, tror jeg, fordi det er lettere at ignorere realiteterne end at sætte sig rigtigt ind i dem, og indse, at man måske selv burde tage ansvar. Det er altid lettere at give skylden til hele menneskeheden samlet (i hvert fald alle I-landende), og skubbe ansvaret over på politikerne – for nej da, tænk hvis jeg selv skulle tage et ansvar, og ændre på nogle ting i mit liv!

DSC_0260

Jeg har tænkt meget over, hvem det egentlig er, som har ansvaret for at vi mennesker lever bæredygtigt. Alle disse overvejelser kulminerede i går, da jeg var ude for at købe æg.

Vi har et stort forbrug af æg. Min mor bruger i gennemsnit rundt regnet 10 æg om ugen til bagning, og i nogle uger har jeg selv brugt lige så mange, hvis ikke flere (jeg havde en periode, hvor jeg spiste voldsomt mange æg, dette er jeg dog stoppet med igen).
Normalt køber vi æg fra en dame i byen, som sælger 30 æg for 45 kroner. Dette er, som alle garvede æggeforbrugere ved, ret billigt. Æggene hun sælger er skrabeæg. For at ingen skal være i tvivl kommer her en forklaring af begrebet skrabeæg:

Definition af skrabeæg, ifølge www.eggsite.dk –

“Skrabeæg kommer fra høner, der går frit sammen i flok i et hus. Mindst en tredjedel af pladsen skal være dækket med strå, høvlspåner, sand eller tørv. Der må være op til 9 høner pr. kvadratmeter nytteareal. Skrabehøner har ikke adgang til et udendørs areal. De går typisk i flokstørrelser på 3.000-10.000 dyr. Der er reder og siddepinde i hønsehuset. Æg fra skrabehøner kan være brune eller hvide. Efter 1/7 2014 må skrabehøner ikke næbtrimmes”

Faktisk indser jeg nu, at jeg ikke selv var klar over, hvad skrabeæg egentligt indebærer. 9 høner pr. kvadratmeter er ikke meget plads til hver enkelt, og jeg vidste heller ikke, at de ikke har adgang til udendørsarealer.
Dette gør mig faktisk ret vred og irriteret, for jeg tror på, at alle fugle er frie væsener, som ikke fortjener at være fanget og lukket inde. Generelt fortjener ingen dyr at være født i fangenskab, og slet ikke fugle hvis natur er at flyve. Af denne grund er jeg bl.a. meget imod konceptet med at have papegøjer i bur. Ingen fugle er ‘designet’ til at være underholdningsobjekter for mennesker, for faktisk var fuglene her før os.

Tilbage til emnet: æg. Hvilke æg købte jeg så i dag i Q Fakta?

Jeg bor hjemme – begge mine forældre tjener nok til, at penge ikke er et problem. Vi har råd til det vi har brug for, og mere end det. Vi kunne sagtens klare os for mindre.

Vi har råd til at købe de dyreste æg, også selvom der er en meget voldsom prisforskel på dem frem for de billigste æg, buræggene.

Her kommer dagspriserne på forskellige typer af æg:

Buræg: 15 stk – 22 kr.

Skrabeæg: 10 stk – 20 kr.

Store økologiske æg fra fritgående høns: 4 stk, 12 kr.

 

Der er en rimeligt stor prisforskel, som de fleste nok kan se, og allerede ved.

Men hvilke æg købte jeg så?

 

DSC_0262

 

Skrabeæg og økologiske æg. Ja, dette er utroligt fjollet og dobbeltmoralsk, og jeg har også fortrudt det meget. Jeg kan ikke helt tage mig selv seriøst, når jeg køber æg ‘produceret’ af høns, hvor der må være 9 høns pr. kvadratmeter, og de er lukket inde uden adgang til at komme udenfor nogensinde. Desuden må der være op til 17.000 høns i én flok.

Endnu værre er det med buræg, som jeg næsten ikke føler, at det er nødvendigt at nævne noget om, da navnet forklarer det meste. Men de må være op til 13 høns pr. kvadratmeter, og bliver fodret med foder der gerne må være gensplejset. De opholder sig i bure i en stald hvor der højst sandsynligt ikke er nogen vinduer, da dette ikke er et krav.
60 % af alle æg der produceres i Danmark, er buræg ifølge Samvirke.dk.
18 % er skrabeæg, 8 % frilandsæg og 14 % er økologiske æg.

Jeg har efter at have sat mig ind i de forskellige typer af æg, kommet frem til den konklusion, at jeg er imod hele princippet med, at høns skal bruge hele deres liv på at tvinges til at lægge æg til mennesker. Generelt burde ingen tvinges til noget, heller ikke høns.

Problemet med dette er, at jeg nu burde stoppe med at spise æg for at leve efter mine principper og holdninger. Men hele mit liv er indrettet omkring at spise æg (dette er måske en overdrivelse, men det er ikke helt forkert), og hvis jeg skulle leve af en æggefri-kost, så ville det hurtigt blive meget kedeligt og næsten umuligt at spise noget. Og som sagt er jeg imod fanatisme, da jeg ved at det ikke hjælper noget.
Så hvis jeg i fremtiden vil købe æg, er jeg nået frem til, at jeg skal købe økologiske æg fra fritgående høns, da de har adgang til udendørsarealer og lyder til at have det nogenlunde godt. Dette er også grunden til, at hvert æg koster tre kroner.

Ja, vi ville nok komme til at bruge 50 kr. om ugen på æg, måske lidt mindre. Men hvor stort et problem er det egentlig i forhold til så meget andet?

Jeg må erkende, at jeg synes man er forpligtet til at tage ansvar for sine egne handlinger, og at man skal kunne stå inde for det man gør. Og jeg kan ikke stå inde for at købe buræg og heller ikke skrabeæg, så dette har jeg ikke tænkt mig at gøre i fremtiden (medmindre min mor tvinger mig til det).

Det var alt for nu.

Hyg jer.
/A

En tanke om “Ægsistentielt dilemma

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.