Man tager altid et valg, også når man ikke gør det – filosofiske overvejelser del 5

Hej verden. Der er noget frygteligt over, at næsten alle mine “filosofiske overvejelser” indlæg er inspireret ud fra en artikel TV 2 Nyhederne/DR har lagt på Facebook. Men det må I/jeg forsøge at se bort fra, for SÅDAN ER DET!

Nåh, men det der skete, var at jeg så denne overskrift:

Snapchat gjorde Louise til et monster”

Dette fik mig til at blive nysgerrig, da jeg fik store forventninger pga. ordet “monster”. Jeg endte dog op med at blive voldsomt skuffet. Læs selv artiklen(og se videoen, der er utroligt indholdsløs)

http://beep.tv2.dk/nyheder/snapchat-gjorde-louise-til-et-monster

Det handler kort sagt om en 22-årig kvinde, som er afhængig af Snapchat (en app man bruger til at sende billeder til hinanden). Hun mener at Snapchat har overtaget hendes liv, og at hvis man først er hoppet med på bølgen og har installeret appen, er der ingen vej ud af det store sorte hul af usikkerhed og afhængighed som man bliver trukket ned i (dette har hun dog ikke udtrykkeligt udtalt, men det er nogenlunde det hun siger).

Jeg anerkender, at hun gør opmærksom på problemet og står frem og fortæller åbent om det, da det er et problem hos mange mennesker i dag, men som ingen har lyst til at stå ved.
Det er meget fint at hun fortæller om det. Men hvad kan vi bruge det til?
I videoklippet fortæller hun om sin afhængighed, imens der ved siden af sidder en psykolog og taler om hvorfor mennesker søger anerkendelse og hvad de sociale medier repræsenterer og alt muligt vi allesammen ved i forvejen.

Det der irriterer mig, er at det fremstilles som om, at det er alt eller intet. Enten er du totalt afhængig af de sociale medier, eller også er du et stenalder-menneske der aldrig bruger nettet. Det kommer til at lyde som om, at mennesket ingen form for fri vilje eller evne til selvregulering har.
Jeg har f.eks. Snapchat på min telefon, men jeg går kun derind, hvis en af mine 4-5 venner derinde sender noget til mig, og for det meste svarer jeg ikke, da jeg ikke ser et formål med at tage et billede og sende det til folk, hvis jeg ikke laver noget interessant. Nogen gange har jeg det på samme med Facebook, Twitter og Instragram. Jeg kan sagtens lade være med at gå derind i flere timer, hvis jeg beslutter mig for det. Og det kan andre mennesker også.
Der er ingen som helst undskyldning for bare at lade sig styre af en app, og forklare det med at man er afhængig, og at den er designet til at gøre folk afhængige. Det er alt sammen meget muligt, men man har altid et valg, og man tager altid et valg, uanset om man gør det bevidst eller ej. Som den franske filosof Jean-Paul Sartre sagde, så ER mennesket frihed. Man kan ikke undgå at tage et valg, og man tager også et valg, når man tror man vælger ikke at gøre det(se, nu bliver det filosofisk! Tak til min ven Iris for at lære mig dette).

Du har altid et valg til at gøre hvad du har lyst til, og der er ikke nogen mennesker eller nogen app der kan fratage dig dette valg (der er visse historiske begivenheder dette ikke helt passer på, men det ser vi bort fra lige nu).
Når du vælger at lade en app gøre dig afhængig, og du ikke gør noget for at ændre situationen, så har du hermed taget et valg – et valg om at opgive din personlige frihed.
Princippet er, at man selv vælger hvordan man handler og reagerer i en situation. Og det ville mange mennesker have rigtig godt af at huske på!

En app kan ikke gøre dig usikker – den kan bare gøre dig opmærksom på den usikkerhed der allerede er indeni dig.

 

Men nu skal det ikke lyde som om, at jeg overhovedet ikke kan relatere til problemet, for det kan jeg sagtens. Her på det sidste er jeg begyndt at lægge mange billeder på Instagram, og jeg synes det er ved at nå til det punkt at jeg ikke helt kan tage mig selv seriøst, da jeg for et par dage siden endte op med at tage et billede af mig selv iført nissehue (jeg NÆGTER at bruge ordet ‘selfie’.( og nu har jeg så lige gjort det alligevel..)). Normalt har jeg et princip om ikke at tage billeder af mig selv i forskellige ligegyldige situationer, og da jeg tydeligvis har overtrådt den regel, og gerne vil symbolisere overfor verden og mig selv, at jeg mestrer disciplinen selvregulering, så vil jeg i den næste uge ikke lægge nogle billeder på Instagram ELLER Twitter/Facebook. Desuden vil jeg fortsætte med ikke at bruge Snapchat.

Så får vi se om jeg ender med at bryde sammen af et angstanfald, fordi jeg er i tvivl om mine relationer til andre mennesker og ikke kan få nok bekræftelse og anerkendelse.

Det bliver interessant.

 

4 tanker om “Man tager altid et valg, også når man ikke gør det – filosofiske overvejelser del 5

  1. Problemet ligger nok mere i at folk ikke kan finde ud af at “lave ingenting”. Min tidligere sambo/rumbo kunne ikke finde ud af at være alene, og derfor var hun mere eller mindre altid sammen med nogen. Folk er afhængige af disse sociale medier, fordi de primært ikke ved hvad de skal gøre ved sig selv.

    Tag f.eks. busstop eksemplet: to folk står og venter på bussen, ingen af dem snakker sammen da det virker lidt mærkeligt eller at de ikke kan komme på noget at snakke om. Den ene vælger så at finde sin MP3’er frem (dette er et gammelt eksempel, fra da jeg var i folkeskolen) mens den anden lader som om den har fået en SMS, bare for at føle sig mere tilpas.

    Jeg syndes du kommer ind på nogle gode punkter, og så kan jeg godt lide at du har givet mig offentligt anderkendelse for min filosofiske viden~ 😉
    (jeg føler mig som en lærer der giver kommentar til en elev… det er skidt… jeg vil ikke være lærer) Jeg følte ikke for at slutte min lange besked uden at sige noget godt, da det ellers bare ville blive en bemærkning 🙂

    1. “Jeg synes du kommer ind på nogle gode punkter” er generelt en kommentar som kun lærere skriver, så lidt lærer-agtig er du altså 😀 Det var jo også dig der lærte mig om Inkariget og diverse andre spændende emner, så du fortjener offentlig anerkendelse ^-^

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.