Citat arkiver

Hej verden. Jeg har lige besluttet for 10 sekunder siden, at jeg vil lave en serie af indlæg, der skal handle om diverse ting som jeg nogen gange kan bruge meget lang tid på at tænke over.

Her den anden dag faldt jeg over en artikel på min skoles hjemmeside, hvor en person fra mit geografi/biologihold fortalte, at hun ikke vidste hvad hun skulle have gjort uden HF enkeltfag og fjernundervisning (selvstudie), da hun ikke psykisk kan holde til at være i skole 7 timer hver dag, og at hun har haft depressioner og stress før i tiden.
Dette satte diverse tanker i gang i mit hoved, da jeg automatisk havde vurderet hende til at være en person der havde styr på det hele, og ikke et sekund havde tænkt på, at hun måske også havde ting i sit liv der var svære.
Det er ret interessant, da jeg faktisk aldrig har talt med hende. Min hjerne har bare overbevist mig om, at hun måtte være en glad person, af den grund at hun for det meste ser glad ud.
Og det er et generelt problem vi mennesker har. Vi dømmer folk uden rigtigt at vide noget om dem, hvilket i nogle situationer kan være godt, f.eks. hvis vi ser en person med en pistol, er det ret praktisk at vores hjerner hurtigt fortæller os at de er farlige, og at vi skal løbe væk. Men ellers er der ikke ret meget godt forbundet med at dømme folk før vi kender dem (specielt når de ikke er interesserede i at slå os ihjel)

Personligt har jeg en tendens til at forsøge at overbevise mig selv om, at jeg er sådan en person der ikke har fordomme om folk, eller som dømmer nogen uden at kende dem. Men sådan en person er jeg altså ikke (endnu). Hvis nogen siger “Jeg bruger 700 kr. om måneden på at tage sol” – så dømmer jeg dem. Hvis nogen har farvet deres hår pink, så dømmer jeg dem. Også selvom det ville være smukt hvis jeg ikke gjorde.
På den anden side betyder det også, at jeg ofte automatisk tænker, at folk der fremstår glade, åbne og positive har perfekte liv. Det er fuldstændig åndssvagt, for det ved jeg jo godt, at ingen har. Det er endnu et eksempel på et generelt problem, og det forklarer bl.a. hvorfor nogle folk kan få depressioner og mindreværdskomplekser af de sociale medier; vi tror at andre har perfekte liv, fordi de fremstår sådan. På overfladen.

10593060_10204497601105116_3397366429402985860_n

De færreste skriver en statusopdatering hvor de fortæller om ting de er kede af, eller hvis de har haft en virkeligt dårlig dag, hvor de har følt sig alene i verden. Det gør jeg da heller ikke selv, i hvert fald ikke om de ting der virkeligt går mig på. Og det er ok. Jeg går ikke ind for at vi skal skrive en masse deprimerende statusopdateringer der er fyldt op med brok og depressive tanker. Vi skal bare huske, at hvis folks Facebook opdateringer og Instagram billeder afspejlede det virkelige liv, ville der være ligeså mange dårlige ting som gode ting. Alle problemerne opstår så snart vi tror, at folk er glade og lykkelige bare fordi de ser sådan ud.
Sådan har jeg tænkt om en masse personer før jeg blev venner med dem, og fandt ud af, at de har mindst lige så mange problematiske/mindre awesome ting i deres liv, som jeg har.

Vi lader os så let overbevise om, at ting forholder sig på en bestemt måde uden at have nogle rigtige beviser for det. Jeg har ikke lige umiddelbart svaret på hvordan man stopper med det, men jeg vil selv være mere opmærksom på det fremover, og det ville da være meget godt hvis der var andre folk der også ville det.
Man kan ikke 100% undgå at dømme folk, men man skal huske, at bare fordi ens hjerne fortæller en, at den og den person er sådan og sådan, betyder det langt fra, at det er rigtigt. Vi ved faktisk ikke rigtigt noget om andre menneskers liv, før vi har lært dem rigtigt at kende og har haft rigtige samtaler med dem, som ikke bare indebærer at tale om vejret (dette er en af grundene til at jeg har det svært med small talk-konceptet).

Jeg vil slutte dette af med et citat fra min yndlingsbog, som meget kort og præcist beskriver hvad jeg mener:

“Don’t judge a man until you have walked two moons in his moccasins.”
Sharon Creech, Walk Two Moons

Hyg jer.
/A