Nej, menstruationsblod er ikke skønt, og hvad så?

I medierne på det sidste har der været en heftig diskussion omhandlende kvindekroppen, menstruationsblod, strækmærker, overvægt/”former” og at det åbenbart er dyrere at være kvinde end mand, som Politiken vælger at beskrive det. Der er mange ting ved disse debatter der gør mig utroligt irriteret, så her kommer en masse ord om det (også selvom jeg har lovet mig selv ikke at skrive om menstruationsblod, så er det nået til et punkt hvor det er nødvendigt).

For det første, så er jeg uendeligt træt af hele tiden at skulle høre om kvindekroppen for så interessant er den altså heller ikke. Efter min overbevisning er det meget simpelt: alle folk har hver sin krop, ingen af dem ser ens ud, ligesom vores personligheder også er forskellige, og det er alt sammen meget fint. Slut. Der er ingen kroppe, der er bedre end andre, og der er ingen, der har ret til at diskriminere andre pga. på deres kroppe (eller pga. noget andet, så længe de selv behandler andre godt).

Der er intet galt i at vise billeder af sin krop eller at have det godt med sin krop – det er da godt. MEN som jeg før har nævnt, så kan jeg ikke se, hvorfor man absolut skal skrive en lang tekst til billedet, hvor man fortæller om, hvor meget man “elsker sin krop og er ligeglad med hvad andre mener, og at alle er smukke som de er selvom de ikke er tynde som modeller” – dette er på alle måder dybt selvmodsigende. For det første, så burde det ikke være nødvendigt at skrive nogen som helst forklaring, hvis man var så glad og tilfreds med sin krop. Hvis man var det ville man vel bare nyde sit liv og komme videre. Ja, selvfølgelig har man ret til at skrive det, men jeg tror personligt, at det gør mere skade end gavn, særligt i det at man sammenligner sin krop med andres (som altid er de tynde modeller/slanke kvinder generelt). Hvordan skal det kunne sende et positivt signal til yngre piger/menneskeheden i det hele taget at man mellem linjerne siger, at dem, der er tynde som modeller åbenbart er mindre værd som mennesker og at de må elske sig selv mindre fordi de ikke tilhører den gruppe, der har former og er stolte af det fordi de “tør at være dem selv”? Hvorfor skal vi konstant sammenligne os selv med andre? Det giver ingen mening, og det burde da slet ikke være nødvendigt, hvis man har det så godt med sig selv, som man påstår at have det.

Her er fx et billede af min krop uden en billedetekst:

image-0.02.01.40dacb947e72f6a9ad473258fa127ca7c6572ee4d2d900e7c744aaf530f19b38-v.jpg
Det handler sådan set bare om at acceptere, at vi alle er forskellige, at ingen er bedre end andre, og at det kun fører dårligt med sig at nedgøre andre, så man selv kan leve i illusionen om, at man er bedre end de andre. Og at vi allesammen nok ville få det bedre, hvis vi fokuserede mindre på kroppen og i stedet brugte vores liv på at gøre noget indholdsrigt eller generelt gøre noget, der gør os glade. Så ville vi nok også være mere ligeglade med, hvad andre mener om vores kroppe og muligvis ikke føle så stor en trang til hele at tiden at opnå anerkendelse af at vi er gode nok.
Det minder mig om hele introvert/ekstrovert debatten, der også handler alt for meget om, hvilken gruppe der er “bedre” end den anden, i stedet for at man fokuserer på, hvor godt det er, at vi er forskellige og har hver vores kompetencer.

For det andet, så er jeg skide træt af at høre på, at mensturationsblod skal gøres til noget som vi alle skal tale om og beskæftige os med, og at det for alt i verden skal ses som noget, der åbenbart er skønt og rart. HVORFOR? Jeg har meget svært ved at se, hvad der er godt og rart ved menstruationsblod. Jeg har generelt en meget neutral holdning til det. Det eksisterer, og det er da fint, men jeg føler ikke for at beskæftige mig mere end nødvendigt med det. Desuden er der ingen, der skal fortælle mig, at jeg er med til at gøre menstruation til et tabubelagt emne i det at jeg ikke italesætter det. Hvorfor skulle jeg tale om menstruation, hvis det ikke er relevant? Det er som om, at det skal gøres til et politisk statement at have menstruation, og at vi åbenbart skal tale om det dagen lang før det ses som noget acceptabelt. Jeg har svært ved at se, hvad formålet er med det hele, da menstruation efter min opfattelse altid har været acceptabelt. Det er muligvis ikke noget, vi konstant snakker om, eller noget, vi elsker at beskæftige os med, men det betyder da ikke, at det er skamfuldt. Jeg har personligt aldrig følt, at nogen har indikeret, at det er skamfuldt eller forkert at have menstruation. Jeg er muligivis bare heldig, men jeg har faktisk aldrig tænkt over at det skulle være skamfuldt, jeg har bare tænkt, at det da er noget, jeg helst ville være foruden, men at det da er meget fint, og fred være med det.

At få viden om menstruation, uanset om man er mand/kvinde/andet er kun godt, vi brugte fx to måneder i biologi sidste år på at lære om menstruationscyklussen m.m., og det var da fint at lære om. Men generelt er det min opfattelse, at langt de fleste (i Danmark) godt ved, hvad menstruation er, og hvorfor det eksisterer, og at langt størstedelen ikke mener, at menstruation er forkert. Generelt føler jeg, at det hele er en storm i et glas vand, for at bruge en smart metafor. Problemet eksisterer kun, hvis man virkelig leder efter det konstant (efter min overbevisning). At nogle mennesker ikke bryder sig om at tale om menstruation/eller generelt bare ikke taler vildt meget om det, kan skyldes mange ting fx uvidenhed, at de bliver utilpasse ved at tænke på blod, eller at de bare er almindelige kedelige mennesker, der ikke ser menstruation som noget specielt.

Dette leder mig til min pointe, som er, at ikke alting er specielt og smukt, og at nogle ting her i livet bare er irriterende. Og det er ok (!!). Ikke alting behøver at være æstetisk og meningsfyldt og smukt. Fx er døden ikke særligt smuk, det er bare en trist ting der er en del af tilværelsen – diverse religioner prøver at romantisere den, så man kan bilde sig selv ind, at livet ikke er uretfærdigt og meningsløst, men når alt kommer til alt, så er døden ikke noget smukt, i hvert fald ikke efter min mening. På samme er der ting ved vores kroppe og vores personligheder, der heller ikke er smukke (uanset hvordan man så definerer det). Og det er fint! Alt behøver ikke at være smukt for at være “ok” – det er det, som hele kropsdebatten egentlig burde handle om, frem for at det bliver en kamp om, hvem der elsker sin krop mest og hvem, der er “bedst”. Alt her i verden er ikke smukt, og hvorfor kan vi ikke bare acceptere det, og så komme videre med vores liv? Hvorfor skal strækmærker nødvendigvis anses som noget smukt, før det er acceptabelt at have dem? Hvorfor ikke bare have den krop man nu har, acceptere den for hvad den er og behandle sig selv godt uanset om alt ved ens krop er smukt eller ej?

Mange siger, at kvindekroppen er en kampplads – hvilket jeg er ved at være godt træt af at høre på, da jeg personligt bare ser min krop som en krop og ikke et politisk statement. Sandt, nogle folk har helt forskruede syn på kvindekroppen, men det siger vel mere om dem, end det gør om kvindekroppen. Desuden er mandekroppen vel ligeså meget en kampplads, men det taler ingen om. Som jeg ser det, er der ligeså mange idealer til hvordan mænd skal se ud, som der er til kvinder (i hvert fald set fra mit perspektiv, selvfølgelig er det ikke sådan i hele verden). Jeg tror, at det ville nuancere debatten hvis vi talte ligeså meget om mandekroppen, eller endnu bedre, hvis vi stoppede med at tale om nogle kroppe medmindre, at der var en reel grund til det. Så kunne vi fokusere på at gøre os selv glæde og at lære de fremtidige generationer, at deres kroppe ikke definerer dem, og at det er spild af tid at tro på andet.

Ifølge Politiken er det dyrere at være kvinde end mand (se link øverst). Det er efter min mening meget dårligt formuleret, da det slet ikke er det, det handler om. De bygger det på en undersøgelse af priserne på forskellige “hverdagsprodukter” såsom skrabere og parfume, og konkluderer derudfra, at produkterne, der er henvendt til kvinder er dyrere end dem til mændene, og at det dermed er dyrere at være kvinde. Så sagde Dansk Kvindesamfund noget med, at det var urimeligt, og at det ikke kunne passe, at kvinderne skulle betale mere for at købe forskellige produkter, når de samtidig får mindre i løn:

»Det rammer da en på retfærdighedssansen. Kvinder tjener jo i forvejen mindre en mænd. Det er kort sagt ikke cool, at der skal være en luksusafgift på at være kvinde«,

Dette gør mig på alle måder irriteret – ja, der er forskel på mænds og kvinders løn af mange grunde, men lige i forhold til det her, som er prisen på parfume, så har det ikke noget at gøre med, at det er urimeligt overfor kvinder – der er højst sandsynligt en grund til, at der er forskel på prisen, måske at kvinder generelt set er villige til at betale mere for parfume end mænd er, og at udbyddet styres af efterspørgslen. Jeg siger ikke, at det nødvendigvis giver mening, at priserne er skruet så højt op på nogle varer, men jeg mener ikke, at det skal gøres til en kønskamp. Desuden, så kan man sagtens være kvinde uden at købe hverken parfume eller skrabere, der er ingen lov der siger, at man ikke kan leve uden at bruge disse produkter, og desuden heller ingen lov der forbyder kvinder at købe parfume eller skrabere til mænd/omvendt, så hvad er problemet? Personligt køber jeg produkter, jeg har lyst til at købe, ikke fordi, jeg føler, at jeg skal eller noget som helst i den retning, og jeg er sådan set ligeglad med, hvad mænd bruger på at købe produkter til sig selv, da det vel er en personlig sag. Vi har retten til at købe lige hvad vi vil/lade være med at købe noget, der er ingen tvang.

Med det vil jeg slutte dette indlæg af, jeg tror nok, at jeg fik sagt hvad jeg ville.

/A

 

3 tanker om “Nej, menstruationsblod er ikke skønt, og hvad så?

 1. Du ser for meget tv og læser for meget avis XD. Du skal huske medierne skal leve af et eller andet og fylde deres speciale kanaler ud med noget.

  Omkring det med død. Jeg syndes i mange situationer at død er skidt på grund af den måde folk dør. Men jeg kan godt lide tanke om at der er folk der dør med et smil på læben over at de har levet som de ønsker og er glade (intet vare evigt, og det skal det heller ikke). Jeg syndes vi skal fokusere på at alt har en slutning, og derfor skal vi bruge den tid vi har med det vi har lyst til og de vi holder af 🙂

  Menstruation er provokerne, men man kan altid sige “det betyder din krop fungere” (som kan diskuteres), men det er lige som at prutte, bøvse, gå på toilettet, svede osv. Det er naturligt, og det er derfor dumt at der bliver lagt taboo omkring det, men bare fordi der er et taboo eller ikke er ændre det ikke det faktum at vi har det :).

  Jeg er enig med det du siger omkring denne ubetydelige kvinde vs. mand kamp, det er lige så dumt som de folk som mener det er racistisk at have hottentotten (forlystelse) i afrika land i djurs sommerland, Der er folk der er dumme og siger ting som ødelægger det for andre. Som du siger der er ingen lov der siger vi skal gør alle disse ting. Man kan diskutere om vi er åben nok i vores samfund overfor folk der ikke føler for at følge flokken, men så igen det kan også være vi gør mere ud af det end det er værd 🙂

  1. Det kan du have ret i xD Generelt er hele dette indlæg dobbeltmoralsk, da jeg råber højt om, at jeg gerne vil have, at folk skal stoppe med at snakke om kvindekroppen/menstruation, men selv laver et indlæg/flere om det : D
   Og jeg giver dig ret 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.