En sang-analyse, eller noget i den stil

Hej verden.

Jeg har den seneste uge haft travlt med at være til kemi-weekend, lave 10 kemirapporter og generelt at eksistere, så for at undgå stress har jeg lavet en playliste med sange som jeg har hørt på repeat imens jeg har arbejdet. En af de sange, jeg nok har hørt 150 gange er “Fast Car” af Tracy Chapman. (Teksten kan læses her.)


Det interessante ved den er, at den kan fortolkes på mange forskellige måder. Fx mener min far, at det er en meget tragisk sang, og at den er vildt trist. Da jeg sagde, at jeg synes, at den handler om håbet og livet generelt sagde han: “Du har vist ikke hørt ordentligt efter teksten”, hvilket gjorde mig en smule irriteret, da jeg i dén grad havde lyttet efter teksten. Dog fik det mig til at tænke på, hvorvidt der var særlige dele af teksten, som jeg lagde mere mærke til end andre, hvilket jeg kan konkludere, at der er, plus, at jeg generelt er i en positiv periode, hvilket også influerer på min fortolkning af sangteksten.

Ja, det er en tragisk fortælling, men det, vi skal huske på, er at den handler om håbet – det handler om en person, der tror på, at det er muligt at få et bedre liv, og at der er mulighed for at få det godt. Det handler om at blive ved med at kæmpe for noget, selvom det, set udefra, kan virke håbløst.

Dette er min favoritdel af teksten:

“And I had a feeling that I belonged
I had a feeling I could be someone, be someone, be someone”

Og umiddelbart er det den del, der rammer mig mest, da det handler om følelsen af at “høre til” og at kunne blive til mere, end man umiddelbart førhen har troet, var muligt.

 

Set fra et psykologisk synspunkt, er det også interessant, da det er en fortælling om resiliens (modstandsdygtighed) og at kunne “drømme sig væk” til et andet og bedre sted, og dermed overleve – og bryde den sociale arv.

“You got a fast car
Is it fast enough so we can fly away?”

Samtidig belyser sangen også, at sociale mønstre gentager sig – hun har en far, der har alkoholiske tendenser og må tage sig af ham, da moren ikke kan klare det, hvilket er et mønster der gentager sig i hendes eget forhold, med en person der også drikker for meget og ikke kan finde ud af at tage vare på sig selv. Alligevel giver hun ikke op og overgiver sig – hun kræver at han/hun tager et valg – valget om at leve og tage væk, eller at give op og dø, fordi situationen er uholdbar:
You gotta make a decision
Leave tonight or live and die this way

Det handler om en meget psykisk stærk person, der klarer sig igennem nogle hårde ting, og tager ansvar for de mennesker, der er omkring hende – også selvom det måske ikke virker som om, at de har fortjent det. Samtidig sætter hun også nogle krav, både til sig selv og dem, da hun vitterligt ønsker, at situationen skal ændre sig og blive bedre; hun vil ikke give op, ligesom de har gjort.

 

Det er i hvert fald min fortolkning.
Konklusionen er, at det er en fabelagtig sang, der går lige i sjælen (hvis man er så heldig at have sådan en).

Uhh ja, jeg skal også lige huske at perspektivere (perspektiveringen burde komme før konklusionen, men jeg går ikke ud fra, at min dansklærer kommer til at læse dette, så skidt pyt)

Jeg vil mene, at det er relevant at perspektivere til denne sang, som er en af mine yndlingssange:

Jeg synes personligt, at teksten og den overordnede stemning taler for sig selv, men generelt handler begge sange om at have nogle forhåbninger for sig selv, og ønske at ændre sin situation, men samtidig føle sig “bundet” af andre, som har brug for en – og som måske ikke klarer det, hvis man går.

“Snow is on the ground
Winter has come
You long to hear my voice
But I’m long gone”

Dette blev meget dybt, det må være nok for nu.

Hyg jer.

/A

 

2 tanker om “En sang-analyse, eller noget i den stil

  1. Miner mig om at man virkelig bliver opmærksom på om ens musik smag er deprimerende når man har det dårligt og prøver at holde sig væk fra det deprimerende i nogle minutter XD. Men mange af de sange med dybde omhandler også noget negativt på den ene eller anden måde 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.