Indsamlingsshow eller Bingo Banko?

Hej verden.

Jeg kom lige ved en fejl til at se starten af “Vild med Dans – Knæk Cancer edition”, fordi vores internetforbindelse skulle genstartes, hvilket skabte en panisk stemning der af en grund fik os til at skifte over til TV 2 (i meget kort tid, men alligevel lang tid nok til at min hjerne begyndte at tænke alt muligt). Så dette indlæg er baseret på de 50 sekunder jeg så af introen til Knæk Cancer showet, og desuden mine generelle holdninger til indsamlingshows.

Først vil jeg gerne sige, at jeg synes det KUN er positivt, når der bliver sat fokus på kræft, så det ikke er et tabu, og det i stedet bliver noget vi kan tale om, så det derved kan blive lettere at håndtere. Desuden er det rigtig godt, at der kan blive samlet penge ind til Kræftens Bekæmpelse, da dette er en organisation der kun gør noget godt for menneskeheden.
Det er altså ikke selve indsamlingsprincippet der er noget galt i, da dette er en smuk tanke.

Problemet ved dette program, og sådan cirka alle andre indsamlingsshows som f.eks. Danmarks Indsamlingen, opstår lige så snart studieværtene siger “Ja, og så kan I jo vinde fede præmier!”, for derefter at fremvise en masse biler, rejsegavekort og andre ting der OVERHOVEDET ikke har noget som helst at gøre med bekæmpelse af kræft, eller hungersnød i Afrika.

images
“Jamen, hvis det kan få folk til at donere penge, så er det da en fin idé at man kan vinde en bil”, mener mange folk. Dette synes jeg dog ikke giver mening, da den fine tanke bag indsamlinger er, at man samler penge ind man ikke selv har brug for, og giver dem til nogen der har brug for dem. Når vi f.eks. en gang om året går rundt og samler ind til Kræftens Bekæmpelse i byen, har vi jo ikke kage og sodavand med, som vi giver til folk for at få dem til at donere penge. Nej. Hvis folk vil give penge så gør de det, og hvis de ikke vil, så er det fint.

Hele meningen med det er, at man giver penge for at gøre noget godt for andre end en selv. Og hele det koncept falder totalt til jorden (faktisk falder det så langt, at det ryger langt langt ned under jorden), når folk begynder at deltage udelukkende for at vinde en bil. Ikke at det er alle der gør det, men hele den smukke tanke bag indsamlingen bliver smadret lidt, når det hele pludselig handler om at vinde et eller andet ligegyldigt, og ikke at hjælpe andre.
Det bliver kørt op til et eller andet helt åndssvagt, hvor der er alle mulige kendte der skal optræde, og det hele skal gøres til et kæmpe show der minder mere om en blanding af Melodi Grand Prix og Bingo Banko, hvis man ser bort fra de triste indslag der kommer ind imellem med sultne børn, som giver os dårlig samvittighed. Herefter kommer indslaget om at vi kan vinde en bil, og så ender vi med at donere 150 kr. på baggrund af en følelse af dårlig samvittighed samt lysten til en ny bil.

Dette mener jeg er usmageligt og helt malplaceret. (Selvom det uden tvivl er skide effektivt at give folk dårlig samvittighed og samtidig lokke dem med en bil, hvis man gerne vil have deres penge).
Jeg ville personligt have det forfærdeligt dårligt med at køre rundt i en bil, som jeg havde vundet fordi jeg havde givet 150 kr. til en indsamling for sultne børn/kræft. Ja ja, det kan godt være at bilerne/rejserne er sponsoreret af firmaer og derfor ikke som sådan har kostet noget, men det gør det ikke mere rigtigt. Det gør derimod bare hele programmet til en stor reklame for et bilfirma, og så er jeg lidt i tvivl om, hvad der egentlig er meningen med at lave en indsamling.

 

Hvis det stod til mig, så ville fremtidens indsamlingsshows indeholde underholdning i en meget begrænset mængde, og til gengæld meget information om, hvad pengene præcist går til, og hvad pengene fra tidligere indsamlinger er gået til. Der kunne også være interviews med folk der har fået hjælp af Kræftens Bekæmpelse, og en masse information om hvad man selv kan gøre for at undgå at få kræft, og hvad man skal gøre, hvis nogen man kender bliver ramt af det. Der er så meget god information man kunne give folket, i stedet for at spilde programmets sendetid med at vise Medina, som skal optræde med sin nyeste single, og derefter 1 ½ times reklamer for en bil.

 

Det var alt jeg havde at sige om den sag.

Hyg jer.
/A

2 tanker om “Indsamlingsshow eller Bingo Banko?

 1. Hej

  Jeg er på linje med dig i at jeg ikke gider at se disse indsamlingsshows med forskellig underholdning, opstyltet jubel med jævne mellemrum over de indsamlede penge osv.
  Der minder det mig for meget om Vild med Dans, X Factor og mange af de andre “jubel og selvros programmer”.

  Men det er sådanne ting her som gevinster (både små og store) der skal til før at man kan få samlet de store summer sammen som det jo ofte lykkes at gøre.
  Det er det samme som når den lille forening samler nogle tusinde kroner sammen ved juletræsfesten ved at afholde kinesisk/amerikansk lotteri, hvor lokale forretninger har sponseret forskellige gaver.

  Disse indsamlingsshows er bare i stor skala. Skal der samles mange penge sammen, skal gevinsterne også være tilsvarende store.

  Og ja, gevinsterne er sponseret og er jo med til at gøre at mange flere donerer penge.

  Jeg har intet imod at en del donerer for dermed at få en chance for at vinde nogle penge. Personligt ville jeg heller ikke have noget imod at modtage sådan en præmie, da jeg vidste at det var en del af hele konceptet.

  Så jeg ser det bare som en stor fordel at der er disse gevinster, da de er med til at øge det samlede indsamlede beløb, med utrolig mange procenter.

  1. Det har du ret i, og jeg kan heller ikke umiddelbart selv se en anden måde man kunne få samlet så mange penge ind på, uden at der er noget underholdnings-show over det. Men det flytter stadig fokus fra det det egentligt handler om, og det synes jeg er tris.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.